Eenvoudige opdracht?

Het leven van Nelson Mandela spreekt mij als christen tot de verbeelding. Deze man blijkt de zoon van een koning te zijn geweest. Helaas is zijn vader vroeg gestorven. De oom van zijn vader heeft toen de opvoeding van de jonge Nelson op zich genomen. Ah, je zou denken dat als koningszoon je alles ter beschikking staat, dat je maar hoeft te knippen met je vingers en bedienden zullen de diverse klusjes voor je opknappen. Dat blijkt voor Nelson geenszins het geval te zijn. Zijn oom heeft andere plannen met hem.

Op een zekere dag geeft deze oom hem de opdracht om de pantalon van zijn koninklijke uniform te strijken.

Onderhand heeft Nelson wel gehoorzaamheid geleerd, maar strijken, wat is dat nu?

Het lijkt mij dat dit voor hem een bijna onmogelijke taak moet zijn geweest. Daarbij komt ook nog dat zijn oom heel streng voor hem is. Herhaaldelijk wordt Nelson teruggestuurd om de pantalon opnieuw te gaan strijken. Nelson stuit hierbij op allerlei obstakels in zijn eigen karakter. Er is voor hem heel wat te overwinnen om uiteindelijk tot het gewenste resultaat te komen.

Nelson leert met deze eenvoudige opdracht: doorzettingsvermogen, aanvaarden van correctie, beleefdheid, zelfbeheersing en respect. Uiteindelijk ook hoe hij de pantalon van zijn oom moet strijken, maar dat blijkt achteraf niet het belangrijkste. Snap je?

1 Petrus 1: 7  Door die moeilijkheden en problemen wordt uw geloof op de proef gesteld, zodat zal blijken of het echt is of niet. Want ook goud, dat kan vergaan en lang niet zoveel waard is als geloof, wordt in het vuur gesmolten om te zien of het wel echt is.

Dit zou je misschien een nieuwe kijk kunnen geven op zogenaamd eenvoudige zaken.

1 Petrus 1:6-9 Wees dus blij! Er ligt iets heerlijks voor u klaar, ook al zult u het door allerlei beproevingen eerst nog een tijd erg moeilijk hebben.